یادداشت‌ها و مقالات شخصی

معرفی کتاب؛ در دامگه حادثه + دانلود کتاب

در سی و سومین سالروز رفتن شاه در ۲۶ دی و آمدن آیت‌الله خمینی به ایران در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷، شرکت کتاب در لس انجلس، کتاب تاریخی مشهوری را به زیر چاپ برد.

«در دامگه حادثه»، کتابی است که در آن عرفان قانعی‌فرد (محقق تاریخ معاصر) با پرویز ثابتی (مقام امنیتی مهم و مشهور دوران محمدرضا پهلوی) به گفتگویی مبسوط نشسته است و در آن کتاب به بررسی حوادث سال‌های ۱۳۳۷ – ۱۳۵۷ پرداخته شده؛ این کتاب در ۶۸۰ صفحه، در قطع وزیری، در ایام سالروز انقلاب، در ۵۵۰۰ نسخه در اختیار علاقمندان در سراسر جهان، قرار می‌گیرد.

ساواک – سازمان امنیت و اطلاعات کشور – از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۷، سازمان اصلی پلیس امنیتی و اطلاعاتی ایران که افرادی مانند تیمور بختیار، حسن پاکروان، نعمت‌اله نصیری و ناصر مقدم، به ترتیب ریاست آن را بر عهده داشتند.

در دامگه حادثه

اداره سوم یا امنیت داخلی، یکی از مهم‌ترین ادارات این سازمان امنیتی بود که شاید با پرحادثه‌ترین دوران تاریخ معاصر ایران، همگام بوده. یکی از مشهورترین مقام‌ها و عاقبت، روسای مطرح این اداره، پرویژ ثابتی است و شاید گفته‌های او، برای محققان تاریخ، بسیار حائز اهمیت باشد و افرادی او را مخزن الاسرار و بانک اسرار ناگفته حکومت گذشته می‌نامند که در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ فروپاشید. بیژن خلیلی، مدیر شرکت کتاب در لس‌آنجلس اظهار داشت: این کتاب دارای ۵ فصل می‌باشد که در آن به علل و جهات وقوع انقلاب اسلامی در ۱۳۵۷ اشاره شده.

سه دهه پس از تعطیلی ساواک، درباره ثابتی، مقامات ساواک و دستگاه دوران شاهنشاهی نکته‌هایی شنیده یا خوانده‌ایم و عمدتاً در روزنامه‌های پس از انقلاب ایران و بسیاری از کتاب‌های تاریخ معاصر، انتشار یافته و شاید گاه نکته‌های عجیب و غریب خوانده‌ایم اما سکوت و عدم دسترس بودن آقای ثابتی پس از انقلاب هم، شاید بر این شایعات افزود.

ثابتی در ۹ آبان ۱۳۵۷، پس از برکناری‌اش از ساواک توسط ناصر مقدم، از ایران خارج شد و در آمریکا گوشه‌گیر و ساکت ماند و هرگز با محققی یا رسانه‌ای گفتگو نکرد و خود نیز یادداشت‌هایش را منتشر نکرد. در ۳۳ سال دوران پس از انقلاب ۱۳۵۷، نخستین کسی که روایتی از ساواک را بیان کرد، حسین فردوست بود و بعدها در خارج از کشور هم منوچهر هاشمی و علی‌اکبر فرازیان – روسای اداره جاسوسی و رئیس اداره خارجی – به این امر اهتمام کردند، گرچه در پروژه‌های مشابه، برخی از افراد مشهور ساواک – منوچهر هاشمی، علی‌اکبر فرازیان، عیسی پژمان و حسن علوی‌کیا – در خلال گفتگوهایی در طرح تاریخ شفاهی معاصر دانشگاه هاروارد و بنیاد مطالعات ایران، به تشریح خاطرات خود پرداخته‌اند، اما برخی از محققان تاریخ بر این عقیده‌اند که پس از حسن پاکروان، هیچ شخصیتی در ساواک، به دانش و نفوذ پرویز ثابتی نبوده و حتی گروهی او را، یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های امنیتی ایران معاصر می‌دانند اما بی‌گمان سخنان او اهمیت و ارزش خاصی دارند، خاصه اینکه در دوران انقلاب شخصیت‌هایی مانند «مقدم و پاکروان و نصیری» اعدام شدند و رازهای خود را به زیر خاک بردند و یا افراد تبعید شده هم، هرگز لب به سخن نگشودند. مدیر شرکت کتاب می‌افزاید: ثابتی در روز ۴ فروردین ۱۳۱۵ در سنگسر سمنان متولد شد پس از دریافت لیسانس حقوق قضایی از دانشگاه تهران، در سال ۱۳۳۷ به جای رفتن به وزارت دادگستری به ساواک رفت. البته آغاز شهرت ثابتی با ظهور او در تلویزیون در ۲ دی ۱۳۴۹ به عنوان مقام امنیتی بود که اسرار ترور بختیار را افشا کرد.

پس از نوروز ۱۳۵۰ و ماجرای جنگل سیاهکل، به عنوان مقام امنیتی، دیگر مشهور شده بود. ثابتی، را در ۳ آبان ۱۳۵۷ از ساواک کنار نهادند، و وی در ۹ آبان ۱۳۵۷ – ۳۱ اکتبر ۱۹۷۸ – از ایران، خارج شد و از راه فرانسه، به آمریکا رفت و هرگز با رسانه‌ای و شخصی، گفتگو نکرد. و اینک ثابتی روزه ۳۳ ساله خود را شکسته تا در یک گفتگوی تحقیقی، با یکی از مورخ‌های جوان و مستقل کشورمان، سخنانی درباره رخدادهای تاریخ معاصر ایران را بیان کند که مطمئناً فصل جدیدی را در مباحث انتقادی و تحلیلی تاریخ معاصر کشورمان، خواهد گشود. وی در پایان، اظهار کرد که این کتاب گفتگو، توسط آقای ثابتی بازبینی و تائید شده و در چند سال آینده هم امیدوار است که زمینه انتشار یادداشت‌های شخصی آقای ثابتی را فراهم کند.

کتاب «در دامگه حادثه»، با بیش از ۲۰۰۰ پاورقی و مقدمه نادر انتصار- پروفسور علوم سیاسی – تحقیق مستند و مستقلی است که از نظر تاریخی بسیار مهم است. در چند سال اخیر از آثار عرفان قانعی‌فرد، می‌توان به ۲ جلد اثر تحقیقی «پس از شصت سال – زندگی و خاطرات رسمی جلال طالبانی، ریاست جمهوری عراق» و ترجمه‌هایی مانند «سیاست کردها در خاورمیانه، نوشته نادر انتصار» و «درد ملت، نوشته ابراهیم احمد»، اشاره کرد که همگی توسط انتشارات علم، در تهران انتشار یافته که مورد نقدهای گسترده و گاه تند و مبالغه آمیز، رسانه‌های احزاب کُردی، قرار گرفته‌اند.

قانعی فرد برای تحقیق خود «در دامگه حادثه»، همچنین با افراد زیادی از دستگاه اطلاعاتی ساواک – حسن علوی‌کیا، منوچهر هاشمی، علی اکبر فرازیان، مجتبی پاشائی و… – گفتگو کرده است.

حق تکثیر: لس آنجلس، شرکت کتاب، ۱۳۹۰

+ لینک دانلود کتاب در دامگه حادثه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 1 =

دکمه بازگشت به بالا