ادعای تلاش برای کودتا در ایران : واقعیت یا داستان سرایی

در روز های اخیر برخی از محافل داخل و خارج از کشور با استناد به برخی تحولات در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اسراییل علیه ایران مدعی شده اند برخی از چهره های سیاسی مانند مسعود پزشکیان و حسن روحانی روسای جمهور حاضر و اسبق ایران و میر حسین موسوی نخست وزیر سابق ایران درصدد هستند در دورانی که ایت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی بخاطر ملاحظات امنیتی و حفاظتی کمتر در ملا عام حاضر می شود کودتا کرده و زمام قدرت را بدست بگیرند .
این ادعا ابتدا از جانب شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنالکه مهمترین رسانه مخالف جمهوری اسلامی است مطرح و سپس توسط برخی از چهره های تندوری داخل ایران مانند ابوالفضل ظهره وند نماینده مجلس تکرار شد . این ادعاها باعث شده ناظران سیاسی به گمانه زنی های دیگری نیز دست بزنند مانند اینکه سید حسن خمینی نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز از دیگر افرادی است که به جایگاه رهبری در ایران نظر دارد و جبهه ای همسو برای تصدی پست رهبری در ایران شکل داده اند که درزمان مقرر بتوانند رای خبرگان رهبری را جلب کنند.
اما به نظر می اید طرح مساله کودتا در ایران علیه ایت الله خامنه ای بیشتر یک داستان سرایی و خیالبافی است که علل و اهداف متفاوتی دارد. که در این تحلیل به انها می پردازیم.
مخالفین جمهوری اسلامی از جمله شبکه ایران اینترنشنال در زمان جنگ ۱۲ روزه اسراییل با تمام توان تلاش کردند همزمان با بمباران تهران ٬مردم را به شورش و قیام علیه دولت دعوت کرده و از خلا قدرت و ضعف ایجاد شده در ساختار نظامی و انتظامی کشور در پی حملات اسراییل برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی استفاده کنند . این تصور انقدر در مخالفین جدی بود که رضا پهلوی سرشناس ترین اپوزیسیون جمهوری اسلامی در فرانسه مصاحبه مطبوعاتی ترتیب داد و ازسرنگونی قریب الوقوع دولت در ایران سخن گفت و برای تشکیل دولت موقت اعلام امادگی کرد. اما با اتش بس موقت بین ایران واسراییل به نظر امد از اجرای این نقشه خیالی مایوس شدند اما بعد از ان در صدد هستند با خبر سازی و سناریو سازی هایی مانند کودتا ٬وضع داخل ایران را بی ثبات و جمهوری اسلامی را در استانه فروپاشی نشان دهند. بیانیه میر حسین موسوی نخست وزیر سابق ایران و برجسته ترین منتقد حکومت ایران در داخل که ۱۵ سال است در حبس خانگی بسر می برد و تاکید او بر ضرورت تشکیل مجلس موسسان در ایران برای پر کردن فاضله ایجاد شده بین دولت و ملت ٬موجب حملات وسیع تندروهای داخلی به او و میرحسین متهم به ارایه نسخه فارسی طرح های عبری– اسراییلی علیه جمهوری اسلامی شد در حالی که میرحسین موسوی در این بیانیه هم حمله اسراییل را محکوم کرده و هم برای اصلاح مسالمت امیزساختار سیاسی در ایران پیشنهادی ارایه کرده است و در بیانیه او هیچ اشاره ای به کودتا و اقدامات خشونت بار نشده است . مسعود پزشکیان هم که در روزهای جنگ و پس از ان توانسته عملکرد قابل دفاعی در خدمت رسانی به مردم ارایه دهد بعد از مصاحبه با خبرنگار امریکایی و تاکید بر ادامه سیاست دیپلماسی با امریکا مورد شدیدترین حملات تندرو ها قرار گرفته است که چرا در برابر غرب سخن از توافق و سازش می زند؟ در همین فضا می توان علت طرح کودتا از جانب تندروهای داخلی را همزمان با مخالفین خارجی بهتر فهمید. تندروهای داخلی که به شدت از جانب افکار عمومی بخاطر نقش مواضع جنگ طلبانه شان در زمینه سازی حمله اسراییل به ایران مورد انتقاد عمومی قرارگرفته اند و همچنین متهم اصلی رخنه شبکه نفوذ موساد در داخل ایران شناخته می شوند موقعیت خود را در اینده ساختار قدرت بسیار در خطر می دانند و نگران هستند که در صورت ادامه خلا نسبی قدرت در جمهوری اسلامی حذف یا به شدت تضعیف شوند انها باور دارند در این صورت شانس تقویت جایگاه سیاسی و اجتماعی افرادی مانند پزشکیانو روحانی و حسن خمینی و حتی محمد خاتمی بیشتر خواهد شد به همین خاطر با اتخاذ استراتژی فرار به جلو ٬ بجای دفاع از خود و پاسخ به ابهامات موجود در خصوص عملکرد خود استراتژی حمله به افراد مذکور و بویژه پزشیکیان را انتخاب کردند تا شاید بتوانند با ایجاد نگرانی کاذب در لایه های قدرتمند حاکمیت بویژه نیروهای نظامی و امنیتی و انتظامی از احتمال وقوع کودتا٬ زمینه تضعیف جبهه مقابل و تقویت جایگاه خود را فراهم کنند.
غیبت و سکوت ایت الله خامنه ای پس از اتش بس نیز نیزبه این فضای رقابت شدید قدرت دامن زده اما به نظر می رسد رهبرایران با دقت مجموعه تحولات و مواضع را رصد کرده و به زودی در این خصوص موضع گیری و حتی تصمیم گیری اشکاری خواهد کرد. بسیاری از مردم ایران انتظار دارند با توجه به تجربه جنگ ۱۲ روزه و نقش بسیار تعیین کننده مردم ایران در خنثی سازی نقشه های صهیونیستها– با وجودی که از عملکرد جمهوری اسلامی در بسیاری از بخش ها نارضایتی دارند – از ایت الله خامنه ای انتظار دارند بدون فوت وقت دست به اصلاحات ساختاری در نظام سیاسی به نفع حقوق ملت و منافع ملی بزند و میدان را برای شخصیتهای محبوب ملی باز کرده و عرصه را برای حضور نیروهای تندور محدود سازد . مردم ایران در مواضع خود در شبکه های اجتماعی و فضای عمومی به شدت با هر اقدامی که به تجزیه ایران منجر شود یا موجب ناامنی اجتماعی و هرج و مرج شود مخالف هستند و مداخله خارجی را هم در بهبود زندگی خود بی اثر و مخرب می دانند از این رو انتظار دارند حکومت در اصلاح سیاست ها و ساختارها پیشگام باشد .در همین راستا می توان از کمپین تغییر رییس صداوسیما و رویکردهای رسانه دولتی ایران نام برد و همچنین تقویت دیپلماسی کشور برای رسیدن به توافق و جلوگیری از جنگ مجدد و همچنین جایگزینی افراد معتدل و میانه رو با افراد تندرو و ماجرا جو در همه مناصب و مسوولیتهایلشکری و کشوری . اینکه این درخواست عمومی مورد توجه قرار گیرد یا خیر ؟ دغدغه ای است که بطور جدی در افکار عمومی ایران مطرح است و باید در چند هفته پیس رو با تصمیمات عملی پاسخ انها از جانب حکومت ارایه شود.




