اسلایدر / مهمترین مطالبیادداشت‌ها و مقالات شخصی

مذاکره و شرط گذاری ایران و امریکا در تریبون های عمومی

ایت الله خامنه ای به نامه ترامپ جواب رد داد

منبع روزنامه النهار العربی نوشته امیر دبیری مهر

۲ روز بعد از اینکه دونالد ترامپ رییس جمهورامریکا اعلام کرد برای رهبر جمهوری اسلامی نامه ای برای اغاز مذاکرات سیاسی نوشته است ایت الله خامنه ای در دیدار مقامات کشوری و لشکری با رد این درخواست اعلام کرد امریکا به دنبال مذاکره نیست بلکه با قلدری دنبال  تحکم و تحمیل خواسته های خود به ایران است و به همین دلیل  این خواسته ها از جانب ایران پذیرفته نمی شود. رهبر ایران بطور ضمنی به موضوعات درخواستی  ترامپ برای مذاکره هم اشاره کرد از جمله فعالیتهای هسته ای ٬ توان دفاعی و موشکی و توانایی های بین المللی که به نظر می رسد منظور او نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه است . ایت الله خامنه ای در این سخنرانی  نه تنها جواب رد به ترامپ داد بلکه به بیانیه چند روز پیش سه کشور اروپایی در باره عمل نکردن ایران به تعهدات هسته ای هم واکنش نشان داد و با انتقاد از عمل نکردن کشورهای اروپایی به تعهدات خود در برجام  در سالهای گذشته ٬ انها را بی چشم و رو خواند.

 

غیر از مواضع شفاف ایت الله خامنه ای ٬دو نشانه در این جلسه وجود داشت که حتی اگر او سخنرانی هم نمی کرد حاکی از مخالفت او با پیشنهاد مذاکره ترامپ بود اول ایه ۱۵۹ سوره ال عمران  که در بالای سر او ودر بالای مجلس نصب شده بود که ا ذا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ و دوم نشستن فرماندهان ارشد نظامی و انتظامی ایران در سمت راست او که در گذشته سابقه نداشت . این دو نشانه در کنار سخنان ایت الله خامنه ای نشان می دهد جمهوری اسلامی قصد کوتاه امدن و عقب نشینی از سیاستهای مورد اختلاف خود با امریکا و اروپا را ندارد. یعنی ایران  حاضر نیست درباره ۵ موضوع زیر مذاکره کند

  • کاهش غنی سازی اورانیوم از ۶۰ درصد به زیر ۲۰ درصد
  • کاهش میزان اورانیوم غنی شده که گفته می شودبالغ بر ۲۷۵ کیلوشده
  • دسترسی نامحدود به بازرسان اژانس بین المللی انرژی اتمی
  • توان دفاعی ایران بویژه برد موشکهای بالستیک
  • توقف حمایت همه جانبه از نیروهای مقاومت اسلامی در لبنان و فلسطین و یمن

 

البته به نظر می رسد ایت الله خامنه ای در این سخنان و مواضع قبلی خود بطور کلی راه مذاکره را نبسته بلکه بجای میز مذاکره در حال اجرای دیپلماسی اشکار وعلنی با ترامپ است تا با طرح خط قرمزهای جمهوری اسلامی است ٬ترامپ را وادار کند  پیشنهادهای جدیدتر وجذاب تر ارایه کند که برای ایران پذیرفتنی باشد.

اما مساله مهم واساسی که ذهن و توجه ناظران بین المللی و افکارعمومی ایران را بیشتر به خود جلب کرده پیامدهای این موضع گیری ایت الله خامنه ای و واکنش احتمالی امریکا و اسراییل است و اینکه ایا ایران با این سیاست به سوی درگیری نظامی خواهد رفت یا خیر؟ به نظر می رسد فعلا همه اتفاقات مطابق میل اسراییل پیش می رود دولت اسراییل و نتانیاهو بطور اشکار وعلنی مخالف مذاکره ایران و امریکا و دستیابی به توافق هستند و از امریکا می خواهند که با حمایت نظامی و سیاسی از انها فضایی فراهم شود که اسراییل بتواند تاسیسات اتمی ایران را مورد هدف نظامی قراردهد. امریکا قبل ازاقدام نظامی مایل است از طریق دیپلماسی به خواسته های خود دست یابد بویژه  که دونالد ترامپ نیم نگاهی نیزبه اخذ جایزه صلح نوبل دارد .ترامپ اگر بتواند بعد از برقراری اتش بس در غزه ٬ به جنگ روسیه واوکراین هم پایان دهد و با ایران هم به توافقی دست یابد حتما جایزه صلح نوبل را خواهد گرفت اما ایران تا کنون دستور کار پیشنهادی ترامپ برای مذاکره را نپذیرفته . برخی اخبار غیر رسمی می گوید ایران از طریق عربستان پیام داده که در صورت هر گونه حمله نظامی به ایران ٬ به همه پایگاههای امریکایی که در این حمله مشارکت داشته باشند در هرکشوری که باشند حمله موشکی خواهد کرد و این یعنی اغاز یک جنگ بزرگ در خاورمیانه .همچنین اخباری هم منتشر شده که نیروی هوا فضای سپاه خود را برای سومین حمله به اسراییل تحت عنوان وعده صادق ۳ اماده کرده است .

در نتیجه می توان گفت ماههای اینده برای ایران و امریکا و اسراییل ماههای پر اضطرابی خواهد بود ومعلوم نیست  برایند اهداف کاملا متضاد این سه کشور به چه رخدادی منجر می شود

اسراییل می خواهد با کمک امریکا تاسیسات هسته ای ایران را نابود کند

امریکا می خواهد با گرفتن امتیازات بزرگ با ایران توافق کند و

ایران نیز حاضر نیست حتی یک قدم از سیاست های خود عقب نشینی کند و فشارهای اقتصادی و تحریم ها را نیز نقطه ضعف خود برای پذیرش درخواستهای امریکا نمی داند و رهبر ایران مکررا می گوید می توان مشکلات اقتصادی را بدون باج دادن به امریکا حل کرد.

 

 

 

 

 

 

إِ

 

دکتر امیر دبیری‌مهر

امیر دبیری مهر متولد 1356 در تهران، دانش اموخته علوم سیاسی در مقطع دکتری است و از سال 1374 تا کنون در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای به پژوهش و تدریس مشغول است. وی تا کنون پژوهش‌ها، مقالات، سخنرانی‌ها و گفتگوهای مطبوعاتی و رادیویی - تلویزیونی متعددی انجام داده است که دسترسی به برخی از آنها از طریق درگاه اینترنتی اندیشکده خرد میسر شده است. ریاست انجمن اندیشه و قلم از جمله مسئولیت‌هایی است که این عضو پیوسته انجمن علوم سیاسی ایران هم اینک عهده‌دار آن است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 19 =

دکمه بازگشت به بالا