یادداشت‌ها و مقالات شخصی

فاصله با جنگ به باریکی تار مو‌

۱- هر چند از سیاستهای کشور ناراضی و بویژه از اتفاقات اخیر بواسطه شهادت هزاران هموطن خشمگینم و هیچگاه از ابراز آنها پروایی نداشته و‌ندارم اما با جنگ خارجی و خشونت داخلی مخالفم زیرا کشته شدن انسان در منظومه ارزش‌های من خط قرمز است و هیچ چیز و‌دستاوردی ارزش ندارد جانی از دست برود . بر همین اساس جنگ را حتی اگر دستاوردهایی داشته باشد از آنجا که جان‌هایی را می ستاند نمی پسندم و نکوهش می کنم و با همین منطق ، همیشه و همه جا امنیتی که با کشتن شهروندان ایجاد شود را بزرگ‌ترین ضربه به امنیت ملی می دانم .
بنا براین از مجموعه اتفاقات امشب به نظر می اید تا‌حدی از جنگ محدود و‌ضربه تاکتیکی فاصله گرفتیم و احتمال توافق ایجاد شده . هر چند جزییات و محورهای توافق روشن نیست فقط می دانیم پوتین و روسیه در طراحی ان نقش اساسی دارد . پیچیدگی مساله اینجاست که همین توافق احتمالی نیز قطعی نیست در نتیجه و به عبارت دیگر اگر توافق نشود جنگ ناگزیر است و این جنگ تمام کننده است نه جنگ ابزاری برای تحمیل توافق و الزام به تسلیم .
از این رو اخباری که منتشر شده مبنی بر ایجاد چارچوب توافق با امریکا هم می تواند برای جمهوری اسلامی بسیار مثبت باشد ‌از انجا که تهران را را از رویارویی با امریکا دور می کند وهم بسیار سیاه و‌ تاریک از آنجا که تهران را وارد نبرد وجودی خواهد کرد و ستیزی برای بقا .فاصله این دو وضعیت به باریکی یک تار موست . یک تصمیم بی جا ، یک موضع گیری بی جا و یک اتفاق و حادثه می تواند سکه را برگرداند.به دقت همه چیز را رصد می کنیم
۲- گذر زمان نه تنها خطر جنگ را کم نمی کند بلکه احتمال آن و شدت آن را می افزاید زیرا نشان می دهد امریکا در حال جمع آوری اطلاعات بیشتر و هدف‌گیری دقیق تر است و همه سناریوها را ارزیابی می کند بویژه واکنش های جمهوری اسلامی را تا بتواند در زمان کوتاه تر و با اثرگذاری بیشتر به اهداف اشکار و‌پنهان خود برسد. درباره مذاکرات استانبول هم همانطور که گفتم احتمال توافق بسیار پایین است زیرا شروط و خواسته های امریکا مفصل و از جانب جمهوری اسلامی غیرقابل پذیرش است حتی اگر به جنگ وجودی منجر شود. ضمنا در سامانه ذهنی مقامات ایرانی ایستادگی در برابر فشار توام با تهدید امریکا حتی در قالب جنگ بهتر از این است که بطور فرسایشی امتیاز بدهد و درقالب توافق تن به تسلیم دهد بویژه که دیگر فرصتهای جذابی هم برای توافق عرضه نشده
و اخر اینکه همه این تحلیل ها در شرایطی اعتباردارد که متغیرهای جدیدی وارد محاسبات نشود در آن صورت روند تغییرای خواهد داشت .

دکتر امیر دبیری‌مهر

امیر دبیری مهر متولد 1356 در تهران، دانش اموخته علوم سیاسی در مقطع دکتری است و از سال 1374 تا کنون در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای به پژوهش و تدریس مشغول است. وی تا کنون پژوهش‌ها، مقالات، سخنرانی‌ها و گفتگوهای مطبوعاتی و رادیویی - تلویزیونی متعددی انجام داده است که دسترسی به برخی از آنها از طریق درگاه اینترنتی اندیشکده خرد میسر شده است. ریاست انجمن اندیشه و قلم از جمله مسئولیت‌هایی است که این عضو پیوسته انجمن علوم سیاسی ایران هم اینک عهده‌دار آن است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =

دکمه بازگشت به بالا