کتاب‌ها و پژوهش‌هایادداشت‌ها و مقالات شخصی

برخی  اصول اخلاقی حضور درفضای مجازی و شبکه های اجتماعی

یادداشت نخست روزنامه جام جم:

رعایت اخلاق در زندگی و ارتباطات اجتماعی یک ضرورت برای انسانی زیستن است . اخلاق اجتماعی موجب قابل تحمل شدن تزاحمات و اصطکاک های اجتناب ناپذیر زندگی مدرن می شود وگرنه انباشت برخوردها و اختلافها زندگی در فضای جدید غیر قابل تحمل می کند. این اخلاق منحصر به فضای واقعی و زندگی اول نیست بلکه در زندگی دوم و فضای مجازی نیز مورد نیاز است و نمی توان از ان غفلت کرد. این روزها که بخاطر نوعی تاخر و عقب ماندگی اخلاقی در فضای مجازی شاهد بسیاری از ناهنجاری ها و حتی بزه کاریها در این فضا هستیم ضروری است کمی درباره اخلاق درفضای مجازی بیندیشیم . در این نوشتار برخی از این اموزه های اخلاقی را مرور می کنیم .

  • ضرورتی ندارد در همه گروههای شبکه های تلفن همراه عضو باشید و خود را موظف به دیدن و مطالب پست ها بدانید . فقط در گروههایی عضوباشید که تبادل اطلاعات در ان با زندگی و حرفه شما مرتبط باشد. در غیر این صورت وقت وزمان شما به شدت تلف شده و نوعی اعتیاد به خواندن مطالب بیهوده این شبکه ها پیدا می کنید.
  • فضای مجازی برای بحثهای جدی مناسب نیست از این رو هیچ وقت درباره مسائل مهم اعتقادی و سیاسی و فکری چت نکنید . این دیالوگها و گفتگو ها نیازمند گفتگوی رودر رو و حضوری است .
  • ‌‌هر چیزی را که می خوانید و می پسندید فورأ به إشتراک نگذارید و درباره صحت و منبع آن تحقیق کنید . مطالعات انجام شده نشان می دهد بسیاری از  مطلب منتشر شده در این شبکه ها از اساس غیر واقعی یا ترکیبی از راست و دروغ است . درباره صحت و سقم این مطالب نیز مشاجره نکنید.
  • فکاهی و طنز و شوخی و جوک در فضای مجازی موجب انبساط خاطرو تمدد اعصاب می شود اما در این فضا فقط دنبال این دست مطالب نباشید. در ضمن به هر قیمتی نباید خندید برخی از این مطالب توهین مستقیم و بی شرمانه به اعتقادات و ارزشهای انسانی و دینی و قومی است . از گروههایی که این حد ومرزهای را رعایت نمی کنند خارج شوید .
  • وقتی گروهی را ایجاد می کنید از ابتدا هدف و کارکرد ایجاد گروه را مشخص کنید. گروههایی که از هر دری سخنی می گویند غالبا به بی راهه کشیده می شوند .اگر گروهها کارکرد خاصی داشته باشند مفید خواهند بود مثلا تصور کنید گروهی ایجاد شود که خانواده ها در ان در خصوص مقاصد گردشگری در تعطیلات اخر هفته به تبادل اطلاعات بپردازند. این گروه حتما مفید و پایدار خواهد ماند.
  • در شبکه های اجتماعی و موبایلی به افرادی که نمی شناسید اعتماد نکنید و انها را به دوستی نپذیرید و در گروهها عضو نکنید . به مشخصات وعکسهای پروفایلها اعتماد نکنید.بهتر است در گروهها همه تقریبا هویت هم را بشناسند.
  • وقت معین و محدودی را برای حضور در این شبکه ها اختصاص دهید . از وقت های مرده و موازی برای این کار استفاده کنید مانند صف نانوایی ، نوبت سلمانی ، داخل تاکسی و اتوبوس و مترو و مطب پزشکان و … حتی المقدور در فضایی که دیگران می توانند با شما حضوری صحبت کنند موبایل خود را به کناری نهید مانند محیط خانواده … این کار به تمرین و ممارست نیاز دارد.
  • دلیلی ندارد در باره همه مطالب این شبکه ها اظهار نظر و قضاوت کنید . گاهی فقط تماشاچی باشید و انها را جدی نگیرید و سعی در ارشاد یا توبیخ منتشر کننده نداشته نباشید .
  • بطور نسبی ظرفیت و فضای فکری و تربیتی و اجتماعی مخاطب را در انتشار مطالب در نظر بگیرید. شاید انتشار یک جوک برای شما عادی باشد اما برای برخی اعضای گروه کاملا توهین تلقی شود .
  • در انتشار مطالب سعی کنید بین شخصیت واقعی شما و محتوای مطالب ارتباط باشد و نباید دیگران بواسطه مطالب منتشر شده از جانب شما درباره شما قضاوت غلط و اشتباه کنند . در نظر بگیرید مجموعه مطالبی که در فضای مجازی منتشر می کنید قطعات پازلی هستند که تصویر شما را در ذهن دیگران می سازد.

 

.http://press.jamejamonline.ir/Newspreview/1927926770148369894

 

 

دکتر امیر دبیری‌مهر

امیر دبیری مهر متولد 1356 در تهران، دانش اموخته علوم سیاسی در مقطع دکتری است و از سال 1374 تا کنون در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای به پژوهش و تدریس مشغول است. وی تا کنون پژوهش‌ها، مقالات، سخنرانی‌ها و گفتگوهای مطبوعاتی و رادیویی - تلویزیونی متعددی انجام داده است که دسترسی به برخی از آنها از طریق درگاه اینترنتی اندیشکده خرد میسر شده است. ریاست انجمن اندیشه و قلم از جمله مسئولیت‌هایی است که این عضو پیوسته انجمن علوم سیاسی ایران هم اینک عهده‌دار آن است.

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. دکتر شما قلم خوبی دارین و فضای سایتتونم دوست دارم و تحلیلاتونم عالیه اما یه انتقاد. فکر نمی کنین بعضی جاها بیش از حد خشک و رسمی می نویسین؟

    مثلا من خیلی دوست دارم از شما نوشته های صمیمانه تر با لحن غیرخشک تر و محاوره ای تر بخونیم. به نظرم این طرز نوشتن خیلی قدیمیه. مثلا توی متن هاتون می تونین کمتر از واژه های ثقیل استفاده کنین. دنیا به سمت ساده نویسی پیش می ره. یا توی پیجتون تو اینستاگرام و فیس بوک به نظرم بهتره که صمیانه تر بنویسین به جای اینکه اینهمه از کلمات رسمی و نشکسته استفاده می کنین. این نکته ای که خیلی تو نوشته هاتون به چشم میاد و باعث می شه مخاطب پس بزنه. چون لحن تحکم و دانای کل بودن کل فضای نوشته رو می گیره و حس خوبی به آدم دست نمی ده. ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + 7 =

دکمه بازگشت به بالا