اسلایدر / مهمترین مطالبموسسه مطالعات و بررسی‌های سیاسی و رسانه‌ای اندیشه و قلمیادداشت‌ها و مقالات شخصی

پیامدهای استعفای ظریف : چه کسی جلو مکانیسم ماشه را خواهد گرفت؟

منبع روزنامه النهار چاپ بیروت به قلم امیر دبیری مهر 

زمانی که محمد جواد ظریف در کارزار انتخاباتی مسعود پزشکیان برای پیروزی او سنگ تمام گذاشت مخالفین او نگران بودند که او در دولت مسعود پزشکیان در جایگاه و مقامی قرار گیرد تا در بهبود رابطه با غرب بویژه امریکا نقش موثری ایفا کند مانند نقشی که بعنوان وزیر امور خارجه ایران در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ ایفا کرد و ازبسیاری از خط قرمزهای جمهوری اسلامی  در رابطه با امریکا عبور کرد. با جان کری وزیر امور خارجه وقت امریکا دیدار و گفتگو و حتی توافق کرد و حتی در خیابانهای ژنودر جلوی دوربین رسانه ها با هم ساعتی قدم زدند.

بر همین اساس از روزی که ظریف بعنوان معاون راهبردی رییس جمهور ایران منصوب شد حمله رسانه ای علیه او را اغاز کردند و تعدادی از مخالفین سرسخت او در مجلس تولد فرزندان او در امریکا را  بهانه کرده و با استناد به قانونی در این خصوص خواستار برکناری یا استعفای او شدند. با وجود همه این فشارها به یک دلیل ظریف و پزشکیان حاضر به عقب نشینی نشدند و آن هم دردستور کار بودن مذاکره با امریکا بعد از روی کار امدن دولت ترامپ بود. اساسا ظریف به عنوان مشهورترین و خبره ترین دیپلمات ایرانی به همین منظور در دولت حضور داشت تا مدیریت و کارگردانی مذاکرات احتمالی با امریکا را برعهده بگیرد. اما بعد از موضع گیری رسمی ایت الله خامنه ای مبنی بر منع مذاکره با امریکا و دولت ترامپ و تایید این موضع از سوی پزشکیان بویژه در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد دیگر حضور جواد ظریف در دولت موضوعیتی و دلیلی نداشت  و بر همین اساس ظریف روز یکشنبه سوم مارس با انتشار متنی در فضای مجازی  با اشاره به دیدار خود با رییس قوه قضاییه ایران  از استعفای خود خبر داد و از معاونت راهبردی رییس جمهور کنار رفت . مخالفین دولت پزشکیان در روز ۱۲ اسفند برابر با سوم مارس دو ضربه کاری به دولت زدند اول برکناری وزیر اقتصاد و دوم به نتیجه رسیدن فشارهایشان برای استعفای ظریف . وجالب اینجاست که هر دو رخداد به سیاست خارجی ایران و مساله رابطه با امریکا ربط دارد . وزیر اقتصاد بخاطر داشتن رویکرد تعامل با غرب برای بهبود وضع اقتصادی برکنار شد و ظریف بخاطر از دستور خارج شدن مذاکره با امریکا استعفا داد.

افکار عمومی و تحلیل گران در ایران می گویند مسعود پزشکیان بعد از ۶ ماه گام به گام در حال عقب نشینی از مواضع و وعده های خود است و استعفای ظریف نشانه خوبی نیست زیرا بسیاری از ایرانیان که به پزشکیان رای دادند همراهی ظریف با او در انتخابات را نشانه ای از تغییر در نوع تعامل با جهان در دولت می دانستند که بر اقتصاد و معیشت و زندگی انها اثر مستقیم خواهد گذاشت اما حالا با استعفای ظریف این امید خود را واهی تلقی می کنند.

با این شرایط و اتفاقات ماههای  اینده برای جمهوری اسلامی از اهمیت زیادی برخوردار است ایران برای تصمیم گیری راهبردی در خصوص سیاست خارجی خود تا سه ما دیگر فرصت ندارد . از ماه جون سازو کارهای اداری فعال شدن مکانیسم ماشه اغاز می شود . اسراییل با تمام امکانات خود تلاش می کند امریکا را علیه ایران وادار به تصمیمات خصمانه کند یعنی هم تحریم های اقتصادی تشدید شود و هم بازگشت پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل و حتی اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای ایران .  تهدیدهایی  که محمد جواد ظریف بیشتر از دیگران نگران آن بود و برای جلوگیری از ان بیش از ۱۰ سال تلاش کرد و حالا با استعفای او از دولت زمینه اجرای این تهدیدات  بیشتر فراهم شده است به نظر می رسد امروز بیشتر از مخالفین سیاسی ظریف در داخل ایران ٬ مقامات اسراییلی هم از این اتفاق در ایران خوشحال هستند زیرا مانعی بزرگ از سر راه انها علیه ایران برداشته شده است .

دکتر امیر دبیری‌مهر

امیر دبیری مهر متولد 1356 در تهران، دانش اموخته علوم سیاسی در مقطع دکتری است و از سال 1374 تا کنون در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای به پژوهش و تدریس مشغول است. وی تا کنون پژوهش‌ها، مقالات، سخنرانی‌ها و گفتگوهای مطبوعاتی و رادیویی - تلویزیونی متعددی انجام داده است که دسترسی به برخی از آنها از طریق درگاه اینترنتی اندیشکده خرد میسر شده است. ریاست انجمن اندیشه و قلم از جمله مسئولیت‌هایی است که این عضو پیوسته انجمن علوم سیاسی ایران هم اینک عهده‌دار آن است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × دو =

دکمه بازگشت به بالا