پیامدهای بی توجهی به یاس و فقر در ایران

امیر دبیری مهر
- در روز چهارشنبه ۱۲ فوریه تصویری در شبکه های اجتماعی و رسانه های ایران منتشر شد که دران مردی در یکی از ایستگاههای مترو تهران روی ریل قطار نشسته تا خود کشی کند. با هوشیاری و توقف راننده قطار شهری از این اتفاق جلوگیری شد اما تصویر مربوط به این حادثه در حد وسیعی در رسانه ها و شبکه های اجتماعی در ایران بازنشر و نظرات و تحلیل های فراوانی درباره ان ارایه شد. هویت فردی که قصد خود کشی داشت معلوم نشده .
بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی این رخداد را یکی از صدها رخداد مشابه در جامعه ایرانی دانستند که بخاطر فشارهای اقتصادی و به پایان رسیدن امید به زندگی در برخی شهروندان رخ می دهد.رسول خادم قهرمان کشتی جهان به این رخداد واکنش نشان داد و دلیل ان را سفره های خالی مردم دانست .برخی این مرد ناامید از بهبود معیشت و زندگی را نماینده بخش بزرگی از جامعه ایران دانستند که در زیر فشارهای اقتصادی اسیب می بینند و در سیاست های دولت هیچ نشانه ای برای بهبود زندگی انها دیده نمی شود.برخی نوشته اند این جوان پس از نجات از مرگ فریاد می زده دیگه چیزی ندارم و نمی خواهم زنده بمانم. بسیاری هم درنوشته ها و طرح های گرافیکی و حتی با سرودن شعر٬ با این جوان ابراز همدردی کردند و گفتند خستگی و نا امیدی حال و روز همه مردم ایران است .ازاده مختاری خبرنگار قدیمی حوزه اجتماعی در این باره نوشت با هر نوسان اقتصادی ٬درد و افسردگی بیشتری را تجربه می کنیم و صدایمان هم بین مسوولان کشور گم شده . انها در گیر منافع و نبرد صندلی و ما درگیر نان و هوا و زندگی . اشاره این خبرنگار به افزایش قیمت دلار و شوک ناشی از ان به قیمتها در ایران است و همچنین الودگی شدید هوای شهرهای بزرگ بخاطر کمبود گاز و ناچاری نیروگاهها در مازوت سوزی که موجب الودگی شدید هوا می شود.
- هنوز چند ساعتی از این رخداد نگذشته بود که تصاویری از یک دوربین مدار بسته در رویروی خوابگاه دانشگاه تهران منتشر شد که نشان می داد دو موتور سوار برای سرقت به جوان دانشجویی به نام امیر محمد خالقی حمله کرده و او را با چاقو مجروح می کنند چند ساعت بعد متاسفانه اعلام شد این دانشجو بخاطر شدت جراحات وارده جان خود را ازدست داده . این خبر نیز با واکنش های فراوانی در ایران مواجه شد و حتی به تجمع تعدادی از دانشجویان معترض در برابر خوابگاه دانشگاه تهران منجر شد و به نبود امنیت در اطراف خوابگاه دانشجویان اعتراض کردند. در واکنش به این رخداد ٬ بسیاری خواستار شناسایی عوامل این جنایت و از ان مهمتر علل این گونه رخدادها شدند.
جامعه شناسان بسیاری از جمله دکتر تقی ازاد ارمکی و دکترمصطفی مهر ایین و محمد رضا جوادی یگانه از ماهها قبل هشدار داده بودند درصورتی که سیاست مداران ایرانی در فضای پس ازانتخابات ریاست جمهوری ٬تصمیم های امید بخش اتخاذ نکنند امیدواری ایجاد شده در جامعه ٬ با سرعت به نا امیدی و یاس تبدیل شده و با تشدید وضع اقتصادی ایران و فقیرتر شدن فقرا ٬میزان بزهکاری و جرم و جنایت نیز در جامعه بالا خواهد رفت. برخی از مطالعات اجتماعی نشان می دهد در بیشتر جوامع از جمله ایران بین تشدید فقر و فشارهای اقتصادی از یک سو و نا امیدی و یاس اجتماعی از سوی دیگر و افزایش جرم و بزه کاری و اسیب های اجتماعی رابطه مستقیم وجود دارد . در حال حاضر نیز جامعه ایرانی در پی اعلام عدم مذاکره با امریکا برای رفع تحریم های اقتصادی و احتمال تشدید تنش با امریکا و اسراییل دچار نگرانی شدید نسبت به اینده شده و این نگرانی بر همه روابط اجتماعی و وضعیت اقتصادی اثر منفی گذاشته و پیش بینی می شود اگر برای کاهش این نگرانی اقدامی اتخاذ نشود وسیاستهای جدیدی که امید را به جامعه تزریق کند اتخاذ نشود احتمالا در ماههای اینده با نا ارامی ها و اعتراضات فردی و جمعی گوناگونی در ایران مواجه خواهیم شد.